ITP

INSPECTIA TEHNICA PERIODICA (ITP) ESTE O VERIFICARE TEHNICA A AUTOVEHICULULUI CARE ATESTA CAPACITATEA ACESTUIA DE A PARTICIPA IN CONDITII DE SIGURANTA LA TRAFIC.

Timpul dumneavoastra este pretios, ITP-ul este obligatoriu – iar lipsa lui se sanctioneaza cu puncte penalizare, puncte amenda si retinerea certificatului de inmatriculare, verificarea ulterioara a autovehiculului in vederea redobandirii talonului efectuandu-se numai la R.A.R.
Efectuarea ITP-ului nu este si nici nu trebuie sa fie o problema, statia ITP autorizata RAR a societatii noastre va asteapta cu intreaga gama de servicii la preturi avantajoase.

PERIODICITATE ITP

Intervalul la care este obligatorie efectuarea inspectiei tehnice periodice:
autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune – la 6 luni;
autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune – la 2 ani;
autovehicule utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, în regim de inchiriere si pentru invatarea conducerii auto – la 6 luni, si autovehicule speciale ambulanta – la un an;

ACTE NECESARE PENTRU EFECTUAREA ITP – INSPECTIEI TEHNICE PERIODICE:

Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) – original, sau dupa caz, autorizatia provizorie de circulatie
Buletinul de identitate al conducatorului auto – original
Polita R.C.A. (Asigurare de Raspundere Civila Auto) valabila la data inspectiei – original
Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original – securizata de R.A.R
Daca proprietarul este o societate de leasing se accepta copie dupa cartea de identitate a autovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea ” conform cu originalul „.

INTREBARI FRECVENTE ITP

Care sunt conditiile in care trebuie sa se prezinte autovehiculul pentru realizarea ITP?
Vehiculele rutiere prezentate la inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate, în special caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile ce urmeaza sa fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominala.

Ce se poate intampla daca circul cu ITP-ul expirat?
Extras din codul rutier: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei.” In plus, se retine si certificatul de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.